Najciekawsze dania kuchni włoskiej

Smaki Italii

Każdy fan włoskiej kuchni a zwłaszcza taki, który na stałe mieszka w Poznaniu ma do wyboru całe mnóstwo miejsc, które może odwiedzić w czasie wolnym i spróbować czy w stolicy Wielkopolski smak mają podobny, jak mieszkańcy Bolonii, czy też Florencji. Cóż jednak uczynić, restauracji jest wiele (a nowe powstają, jak grzyby po deszczu!), a dań jeszcze więcej? Odpowiedź na to pytanie każdy musi odkryć sam. Ja postaram się przybliżyć Wam nieco dwa najważniejsze dania kuchni włoskiej - pizzę oraz pastę. Po lekturze tego artykułu spędzicie odrobinę mniej czasu nad menu ;-)

Przykładowe danie kuchni włoskiej


Pizza, to jedno z najbardziej popularnych dań nie tylko we Włoszech, ale również na całym Świecie, do czego rękę w dużej mierze przyłożyli amerykańscy Włosi. Popularny placek z czasem upodobnił się do amerykańskich standardów, stał się gruby i zawalony całym mnóstwem składników. W takiej też formie królował na naszych stołach bardzo długo. Z czasem Polacy zaczęli nieco odważniej podróżować po Świecie i zauważyli, że restauracje w kraju bardzo często serwują swoje bardzo fantazyjne wyobrażenia na temat poszczególnych dań, zamiast podawać je w oryginalnej formie, jak Pan Bóg przykazał. W oryginalnej, włoskiej pizzy z północy ciasto jest bardzo cieniutkie. Obligatoryjne jest wyczuwanie sosu pomidorowego znajdującego się na niej. Składników nie powinno być zbyt wiele. Idealnie, kiedy pizza jest przygotowywana z oryginalnych włoskich składników, w wersji nieco bardziej budżetowej mogą to być polskie składniki. Jedno się jednak nie zmienia - muszą być one świeże. To na tym bazuje włoska kuchnia. Na świeżości - im mniej mrożonek, tym lepiej. Oczywistym jest, że nie znajdziemy w Polsce nie-mrożonych krewetek do pizzy 'tutti frutti', ale reszta powinna być świeża lub spasteryzowana.

Drugim filarem kuchni włoskiej jest oczywiście popularny makaron (z włoskiego: pasta). Niestety podobnie jak to jest w przypadku pizzy, u nas w kraju jest to bardzo często danie typu fast food. Odleżany makaron z zalany zupą pomidorową (?) z wątpliwej jakości mięsem w środku - znacie ten scenariusz? Ja także. Jednak nie musi tak być! Sprowadzany, włoski makaron można już kupić w każdym większym sklepie. Skorzystanie z włoskich pomidorów w puszce także nie jest złym rozwiązaniem. Świeżą bazylię w doniczce również kupimy już wszędzie. Sos powinien być gęsty, a nie rozlewać się po talerzu. Osobiście uwielbiam makaron w stylu 'aglio e olio' - mamy tam samą, najlepszej jakości oliwę z oliwek oraz czosnek. Możemy wtedy skupić się na smaku pysznego makaronu oraz czosnku.

Podsumowując. Dania włoskiej kuchni nie kończą się oczywiście na dwóch wyżej wymienionych. Dzisiaj startujemy z blogiem, więc opisałem dwa najważniejsze, ale w następnych tygodniach przybędzie tu sporo opisów! Trzymajcie się ze mną, wybierzmy się razem w tą wspaniałą podróż!