Prawdziwa włoska pizza? Możesz przyrządzić ją szybko i łatwo!

Startujemy z nowym cyklem. Przepisy kulinarne to temat, który będzie gościł na naszym blogu dość często. Zastanawiasz się, jak przygotować idealne ciasto na oryginalną, włoską pizzę?


Co potrzebujemy?

  • 200 g mąki pszennej,
  • 120 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy (najlepiej oliwy z oliwek).

Dodatki

  • puszka pomidorów,
  • suszone oregano,
  • szynka, mozzarella, pieczarki, tuńczyk, oliwki, świeże pomidory, starty parmezan - składniki "na wierzchu" niech będą takie, na jakie masz ochotę :-) Nie ma tu dobrych lub złych wyborów!

Przygotowanie

Drożdże należy ocieplić w temperaturze pokojowej tak, aby nie były zbyt zimne. Następnie należy rozpuścić je w niewielkiej ilości wody, dodać 3 łyżki mąki oraz cukier. Cały rozczyn należy odstawić na piętnaście minut. Mąkę można przesiać do miski za pomocą specjalnej przesiewaczki, ale nie jest to konieczne. Mieszamy ją z solą. Wlewamy rozczyn, resztę wody i oliwę. Ciasto należy wyrabiać ok. 10-15 minut, najlepiej robić to własnymi rękami, ale wspomóc możemy się także robotem kuchennym. Gotowe ciasto przykrywamy i odkładamy na 90-120 minut do wyrośnięcia. W osobnym garnuszku gotujemy pomidory oraz dosypujemy przyprawy. Dokonujemy maksymalnej i szybkiej redukcji wody pilnując przy tym, aby pomidory nam się nie przypaliły (cała pizza będzie miała wtedy cierpki posmak). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2-3 części w zależności, jak gruby chcemy mieć spód. Poprawnie wykonane ciasto nie będzie rozrywało się nawet, jeżeli rozwałkujemy je na grubość 2-3 mm. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Składniki takie jak ser, czy rukola wrzucamy na 2-3 minuty przed wyjęciem pizzy z pieca. Cały proces pieczenia powinien trwać 10-12 minut. Zwróć uwagę, czy brzegi są już lekko zarumienione. Smacznego!